Hayalet Mutfak

Hayalet mutfaklar, son yıllarda daha fazla ön plana çıkmaya başlayan yapılarıyla insanların aklında yanlış fikirler oluşturabiliyor. Çünkü birçok kişi aklına fiziki bir mutfak getirmek yerine sanal ya da hayali bir mutfak getiriyor. Oysa ki hayalet mutfak işletmelerde de tıpkı diğer tüm işletmelerde olduğu gibi restoran sipariş sistemi veya diğer otomasyonlar kullanarak hizmet veriliyor.

Hayalet mutfak olarak adlandırılan işletmeler özellikle koronavirüs döneminde artan paket servis sipariş sistemi sonrasında ön plana çıkmaya başladı. Bilindiği üzere pandemi sürecinde insanlar eve kapanma mecburiyeti içerisinde bulunurken, sıklıkla evlerine yemek siparişi verme ihtiyacı da duydu. Bu durumda işletmeler hayalet mutfak işletmelerini tercih etmeye başladı.

Hayalet Mutfaklar İşletmeciye Neler Sunuyor?

Hayalet mutfaklar tam olarak sadece teslimat üzerinden hizmet verecek restaurant işletmeleri için profesyonel bir yapıyla kuruluyor. Yani bu durumda işletmenin en temel ihtiyacı bir paket sipariş sistemi oluyor. Müşteri işletmede garson, servis veya salon hizmetlerine ihtiyaç duymadan telefon veya mobil uygulama ile siparişini vererek hizmet alıyor.

Sanal mutfaklar ile karıştırılan hayalet mutfak sisteminde kendi başlarına bir restoran olmasa da birden fazla restoran aynı mutfak tesisini kullanabiliyor. Örneğin, büyük boyutlu bir hayalet mutfak içerisinde bir fastfood restoranı ile bir steakhouse restoranı bir arada çalışarak kendi bölümlerinde yemek hazırlıklarını sürdürebiliyorlar.

Hayalet mutfak sunmuş olduğu sistem ile işletme sahipleri için çalışan masrafında düşüş, servis masrafında düşüş ve kira-aylık gider masrafında düşüş gibi avantajlar sağlıyor. Bu durumda örneğin her işletme GoPOS üzerinden temin edebileceği kendi mobil sipariş programı ile müşterilerine yemek hizmetlerini daha hızlı, daha düşük maliyetle ve avantajlı şekilde ulaştırabiliyor.